TRANSFORMATOARE DE ALIMENTARE CU PUTERI DE 3 … 7500VA

Transformatoare de alimentare

Descriere

Transformatorul electric este o masina electromagnetica statica de curent alternativ, care transforma o energie electromagnetica primara de anumiti parametrii (U1,I1) intr-o energie electromagnetica secundara de alti parametrii (U2, I2), frecventa ramane insa constanta (f1=f2=ct.). Cei doi parametrii care ne dau puterea: U-tensiunea si I-curentul, sufera prin transformare schimbari inverse, astfel daca tensiunea se micsoreaza, curentul se mareste si invers. La baza functionarii transformatorului sta principiul inductiei electromagnetice.

Realizarea practica a unui transformator “bun” consta in adoptarea unei solutii constructive care sa minimizeze pierderile energetice, gabaritul fizic a transformatorului si costurile de productie. Nu este suficient o proiectare “foarte ingrijita” ci si utilizarea unor materiale electrotehnice care sa conduca la obtinerea unui raport pret/calitate competitiv.
Din punct de vedere constructiv, transformatorul are doua parti principale:


Structura tor

1) circuitul magnetic - reprezentat de miezul de fier toroidal si este construit din banda continua de otel electrotehnic laminat la rece cu cristale orientate, pentru reducerea pierderilor in fier;
2) circuitele electrice - reprezentate de doua sau mai multe infasurari din cupru, realizate in jurul circuitului magnetic, fiind deci cuplate electromagnetic.

Infasurarea care primeste energia de la o sursa se numeste infasurare primara, iar cea care cedeaza energia unei retele sau unui consumator se numeste infasurare secundara. Dupa cum tensiunea infasurarii secundare este mai mare sau mai mica decat cea a infasurarii primare, transformatorul este ridicator sau coborator de tensiune.

Transformatoarele toroidale au campul magnetic de dispersie de aproape 10 ori mai mic decat transformatoarele clasice, acest lucru se datoreaza constructiei miezului, fapt ce conduce la un intrefier neglijabil, la care se adauga infasurarile distribuite pe intreg circuitul magnetic. Astfel, poate fi eliminata nevoia unor ecrane speciale de protectie, transformatoarele toroidale fiind foarte potrivite pentru a fi utilizate in aplicatii electronice sensibile, precum: amplificatoare, echipamente medicale, etc.

Standard de referinta

Transformatoarele toroidale cuprinse in aceasta grupa sunt proiectate si executate conform conditiilor impuse de standardul SR EN 61558-1+A1;2000 si EN 61588-2-4;1997, standard recunoscut international si satisfac cerintele definite de HG 457/2003 si HG 1514/2003 privind aplicarea marcajului european de conformitate CE de catre producator. O regula fundamentala in siguranta este izolatia dintre infasurarea primara si cea secundara, care se executa in conformitate cu standardul EN 60742:1998.

Destinatie: Datorita caracteristicilor unice, transformatoarele toroidale sunt utilizate in toate domeniile electronice si electrotehnice, flexibilitatea tehnologica asigurandu-le posibilitati excelente de adaptare la cerintele individuale.
Sunt destinate pentru a fi utilizate la realizarea modulelor, dispozitivelor echipamentelor, instalatiilor electrice in cele mai importante domenii industriale precum:
• Automatizari si actionari electrice
• Telecomunicatii si retele CATV
• Instalatii de iluminat
• Sisteme de alarmare
• Sisteme audio
• UPS
• Comunicari de date
• Echipamente medicale

Pentru detalii tehnice suplimentare, oferte comerciale si consultanta, va rugam sa ne contactati (clic pentru formular)

BACK